http://primariavanatori.ro

IPS Teofan a resfintit biserica cu hramul „Sfinti Arhangheli Mihail si Gavril” din comuna Vanatori PDF Imprimare E-mail

-   O mare de credinciosi a umplut aproape la refuz curtea bisericii „Sfinti Arhangheli Mihail si Gavril”din comuna Vanatori.

   Sunt de toate varstele, dar mai ales adolescenti, copii, care au venit sa asiste la un eveniment rar: resfintirea unei biserici, in prezenta Inalt Preasfintitul Parinte Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.

Gospodarii din aceasta comuna au impodobit comuna cu zeci de steaguri tricolore si ale Uniuni Europene, in curtea biserici se afla o imensa scena, unde un grup mic de preoti  privesc spre multimea care asteapta cu nerabdare sosirea mitropolitului. Mai multe persoane calare roiesc pe ulitele satului cu misiunea sa anunte din tip sosirea mitropolitului.  Este o coada imensa, care se termina undeva in strada, lumea din ce in ce mai nerabdatoare sa dea ochii cu cel care ii pastoreste. La scurt timp, calaretii vin cu vestea cea mare. Si dintr-o data toti isi indreapta privirile spre intrarea in curtea bisericii...Apare Inalt Preasfintitul Parinte Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, care coboara dintr-un microbuz, zambeste saluta multimea si apoi incepe sa-si poarte pasi incet spre biserica ce urmeaza a fi resfintita

Zi de mare sarbatoare pentru crestinii din Vanatori

Inalt Preasfintitul Parinte Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a oficiat sambata, 22 august a.c, slujba de resfintire a Bisericii „ Sfinti Arhangheli Mihail si Gavril”din comuna Vanatori. Inalt Preasfintitul Parinte Teofan a fost intampinat de un sobor de aproximativ 20 de preoti si diaconi. Copiii, imbracati in costume nationale, au oferit flori, iar mitropolitul i-a imbratisat. La intrarea in curtea biserici, inalta fata bisericeasca a fost primit de un batranel care tinea in maini un frumos colac. Mitropolitul Teofan, in semn de respect pentru gospodarii credinciosi ai comunei Vanatori, a sarutat colacul. La scurt timp s-a imbratisat cu primarul comunei, Constantin Lupu si cu parlamentari prezenti la ceremonia de resfintire a biserici, deputati Neculai Ratoi si Anghel Stanciu si senatorul Florin Constantinescu.

   La ceremonie a mai fost prezent consilierii pascaneni Vasile Haldan PSD si Vasile Anton PD-L, directorul de la Serviciul Hidrotehnic Pascani Bogdan Alexa, la invitatia senatorului PSD Florin Constantinescu, unul dintre gazdele acestui grandios eveniment, a participat si primarul municipiului Pascani. Inalt Preasfintitul Parinte Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a fost intampinat de aproximativ 1000 de credinciosi, o parte dintre ei venind din comunele limitrofe. Slujba de resfintire a inceput in jurul orei 8:30, urmata de Sfanta Liturghie. Inalt Preasfintitul Parinte Teofan a explicat, in cuvantul sau adresat credinciosilor, care este legatura dintre resfintirea unei biserici si Sfanta Cruce: „Am resfintit de dimineata biserica si altarul. Tot ceea ce se petrece in biserica se afla sub binecuvantarea Sfintei Cruci. Cand se aseaza temelia unei biserici se aseaza si o Sfanta Cruce. Dupa ce biserica se construieste, se aseaza Sfanta Cruce pe turlele ei. Cand se sfinteste o biserica, toate gesturile, toate miscarile, tot ceea ce se intampla si se petrece in ceremonialul sfintirii bisericii este asezat sub semnul Sfintei Cruci.

   Caci crucea a fost inaltata de arhiereu in diferite momente si in diferite locuri, sa fie vazuta de tot poporul, sa ia aminte tot neamul crestinesc ca tot cel care doreste sa apartina Lui Hristos, tot cel care crede in Dumnezeu, tot cel care cauta drumul adevarului nu poate sa nu priveasca la Sfanta Cruce, nu poate sa nu se raporteze pe sine la Sfanta si dumnezeiasca Cruce, nu poate sa nu aiba crucea drept calauza de-a lungul vietii sale. Intreaga noastra viata ar trebui sa fie o viata de cruce“.  Dupa Sfanta Liturghie, parintele Pavel Postolachi, protopop al Protopopiatului Pascani, a dat citire a actului de resfintire a Bisericii „ Sfinti Arhangheli Mihail si Gavril” din comuna Vanatori.  Pentru a rasplati munca preotului paroh Vasile Rosu, Inalt Preasfintitul Parinte Teofan i-a oferit acestuia rangul de iconom stavrofor purtator de cruce.„Am hotarat a-i oferi parintelui Vasile Rosu, paroh al acestei biserici, cel mai inalt grad bisericesc pe care il poate primi un preot, de la sfanta Mitropolie, si anume rangul de iconom stavrofor, purtator de cruce.

   Aceasta disticntie vine sa rasplateasca munca depusa de preot pentru lucrarile de reconstructie a sfintei biserici “, a spus Mitropolitul Teofan. Cu aceiasi ocazie au fost oferite in semn de pretuire distinctii de vrednicie, mai multor persoane din comuna. Printre acestia se numara: primarul comunei Constantin Lupu, viceprimarul Octav Popescu, secretarul Consiliului Local Vanatori Mihai Ichim cat si a altor gospodari care au ajutat la reconstructia biserici. „ Inalt Preasfintitul Parinte Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a resfintit in data de 22 august a.c, Biserica „ Sfinti Arhangheli Mihail si Gavril” comuna Vanatori din Protopopiatul Pascani. Sfantul lacas a fost ridicat la inceputul sec. al XIX-lea, iar in decursul timpului a fost grav avariat. Incepand cu anul 1997 au fost efectuate  lucrari de consolidare si restaurare. Lucarile au fost finalizate in anul 2009.  In urma acestor lucrari, credinciosii din parohia Vanatori, cei mai multi dintre ei batrani, au dorit ca sfantul lacas sa fie resfintit“, a declarat pr. Pavel Postolachi, protopop al Protopopiatului Pascani.

   La scurt timp dupa resfintirea biserici, a avut loc in premiera locala o ceremonie de hirotonire a unui tanar la rangul de deacon, care in doua saptamani poate deveni preot cu “acte in regula“. In semn de mare pretuire si recunoastere, preotul paroh Vasile Rosu a oferit in dar mitropolitului IPS Teofan  , o mare si frumoasa icoana  in care sunt infatisati Sfinti Arhangheli Mihail si Gavril. Mitropolitul a luat icoana a sarutat-o si a multumit pentru acest dar.” Va rog sa primiti in dar de la credinciosi acestei commune, in semn de mare pretuire aceasta afanta icoana. Si as mai avea o rugaminte sa binevoiti a ne aproba ca sfanta noastra biserica sa primeasca de la dumneavoastra si un al doilea hram. Noi ne-am gandit la Hramul Sfantului Voievod Martir Constantin Brancoveanu si a celor patimitori cu dansul, care se sarbatoreste la 16 august”, a fost dorinta preotului Vasile Rosu, dorinta care se pare ca a si fost indeplinita numai ca este  necesara si hrisovului.

Ritualul deschiderii portilor sfintei biserici

    Este momentul in care soborul format din cei 20 de preoti, in frunte cu Inalt Preasfintitul Parinte Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, inconjoara biserica, rostind rugaciuni si stropind cu apa sfintita in cele patru laturi ale ei (corespunzatoare celor patru puncte cardinale), iar zidurile biserici sunt date cu sfantul mir. Revenind la intrarea sigilata, IPS Teofan se aseaza in genunchi si rosteste o rugaciune dupa care se ridica si incepe a bate de trei ori cu crucea in usa biserici rostind cuvintele: "Deschideti-va voi porti vesnice si va intra Imparatul Maririii. Usile se deschid  si soborul de preoti impreuna cu credinciosii intra in biserica. Aici are loc o scurta slujba dupa care se trece la resfintirea Sfintei Mese din Altar. “Lucrarile la Sfantul lacas au inceput in anul 1870 pe mosia descendentilor familiei stolnicului Ghitescu. Timp de aproximativ 14 ani sa lucrat la aceasta biserica, astfel ca in anul 1884 aceasta biserica a fost sfintita. Dupa 1990, lacasul de inchinaciune a inceput sa se deterioreze din cauza frecventelor alunecari de teren si a seismelor. Eu am venit aici ca preot paroh in urma cu 15 ani si de atunci a inceput sa ma apuc de refacere. In anul 1997 au inceput din plin lucrarile de reconsolidare si restauraret, sub directa supraveghere a Prea Sfintitului Calinic Botosaneanul, Episcop Vicar al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Spre sfarsit s-a pictat in interior si s-a inlocuit vechea catapeteasma ”, ne-a povestit parintele paroh Vasile Rosu.

 Toti credinciosii au acces in Sfantul Altar

   In istoria unei biserici, singurul moment in care toti credinciosii au acces in Sfantul Altar este atunci cand se sfinteste sau se resfinteste Sfanta Masa. Fiind veche si deteriorata de timp, placa Sfintei Mese din altar este inlocuita cu una noua, din marmura alba. Inalt Prea Sfintitul Teofan, se imbraca in straie albe si este cel care incepe ritualul  ce se face pentru sfintirea Sfintei Mese. Dupa ce documentul de resfintire este semnat de toti preoti, acesta  este introdus intr-un cilindru de inox, apoi este bagat in interiorul Sfintei Mese, dupa care se pune capac si se zideste. Apoi se sigileaza cu ceara pregatita special, dupa care toti preoti trec la spalarea Sfintei Mese. Dupa aceea Sfanta Masa din altarul biserici, se unge cu apa de trandafiri. Mirosul acesta inchipuie darul pe care Duhul Sfant il va trimite prin Sfantul si Marele Mir...

   Acum, in cele patru colturi ale Sfintei Mese se aseaza icoanele  sfintilor evanghelisti pentru ca Evangheliile lor insuflate de Duhul Sfant ce contin cuvintele Mantuitorului Iisus Hristos. Sfanta Masa a fost imbracata cu o panza alba, stransa cu un sunur in jurul piciorului si peste nodul acestui sunur se pune ceara si se pecetluieste cu sigiliul Mitropoliei care a savarsit aceasta sfanta lucrare, ca sa fie marturie peste veacuri. Urmeaza Sfanta Liturghie, care se savarseste afara, pe un podium special construit pentru aceasta zi. Corul rasuna dumnezeieste. Ca o incantatie sfanta se aude Simbolul Credintei, credinciosii rostesc rugaciunea impreuna cu preotii si glasurile lor unite isi fac culuoar, strabatand vazduhul pana dincolo de nori, la picioarele tronului lui Dumnezeu. Toata zona rasuna de corul liturgic. Cerul este senin, parca mai senin ca de obicei. Ritualul de resfintire a unei biserici ortodoxe este unul dintre cele mai vechi din istoria crestinatatii si are loc dupa niste reguli bine stabilite, fiecare moment avand o semnificatie si simbolizand jertfa Mantuitorului. Nimic nu este lasat la intamplare, iar cu aceasta ocazie toti credinciosii, inclusiv femeile, au voie sa intre in Altar si sa sarute Sfanta Masa. Parintele Rosu, cere public lui IPS Teofan gaduinta sa de-a dezlegare ca  credinciosii sa intre in Sfantul Altar si dupa slujba de duminica. Intai statatorul Biserici din Moldova, da usor din cap in semn ca este de accord cu solicitarea preotului paroh. Toti credinciosi care au trecut prin altar au primit in dar o iconita cu Maica Domnului cu pruncul Isus in brate. Dupa mai bine de patru ore cat a tinut slujba, IPS Teofan a gasit putere sa cheme la el toti prunci pentru ai impartasi.

   Astfel, sute de femei cu prunci in brate de toate varstele au primit sfanta impartasanie de la cel care pastoreste toti credinciosii din Moldova si Bucovina.Senatorul Florin Constantinescu, fiu al satului a avut o intrevedere cu IPS Teofan, in care a discutat problemele comunitatilor din colegiul senatorial 3. “ Am purtat discutii despre situati bisericilor din Protopopiatul Pascani si despre cele din colegiul senatorial nr 3. L-am asigurat pe IPS Teofan de tot sprijinul meu ca ma voi implica in rezolvarea problemelor din aceasta parte a judetului, asa cum am facut la Catedrala din Pascani, la Schitul de la Valea Seaca, la aceasta biserica din comuna mea si la cea de la Siritel” a spus la sfarsit senatorul Florin Constantinescu. Evenimentul s-a incheiat cu o agapa frateasca in aer liber, oferita prin osteneala credinciosilor, care s-au pregatit pentru aproximativ 1000 de meseni.

 

Ora Exacta

Exchange

Meteo

Site recomandat

Informatia de Pascani

Sondaj

Ave-ti incredere in primarul ales de dvs?
 

De ultima ora...